Tomaattiaurajuustokeitto, pinnalla nokare aurajuustoa.

Annos valmistettu tänään. Tomaatit keitetty lyhyessä vedessä. Keittämisen aikana lisätty kermaa, suolaa, ja rouhepippuria. Keittämisen jälkeen tomaatit soseutettu, ja sitten jäähdytetty huoneen lämpöiseksi.

Tomaatit ostettu Leinosen kauppapuutarhasta. Aurajuusto on hankittu juustokauppias ja osapäiväpasifisti Eemeli Kuljun kaupasta. Hän kauppahallin paras juustokauppias. Kerman tuotti Valio, suola ja rouhepippuri tuotettu Meiran maustetehtaalla.

Annos tarjoillaan Leningralaisen posliinitehtaan valmistamalla keittolautaselta. Lusikkana puulusikka. Keittolautanen on valmistettu samana vuonna, jolloin Nivalan vahva isäntä vannoi virkavalansa. Keittolautanen on ainut kappale, kuten myös itse veistetty puulusikka. Keittolautasen reunassa kulkee punainen viiva, jonka katkaisee neuvostoliiton lipun tunnukset, nuorukaisille tiedoksi, ne tunnukset on sirppi ja vasara. Lautanen pitää asetella siten, että sirppi on vasemalla ja vasara oikealla puolella syöjän silmin katsottuna.

Juomana annoksen kanssa tarjoillaan Hartwallin Orginal Wishyä jäiden kera. Tarjoilulasina on berliiniläisen lasitehtaan perusjuomalasita, pohjassa vuosiluku 1963. Kuviona lasissa jonkinlainen vuorijono. Itä-Saksasta ostettuja juomalaseja on kuusi. Kokilla on kolme lasia, Ex-avokkaalla kolme, muistaakseni.

Pääruoka:

Leivetty ahvenfile, paistettuna, lisäkkeenä muusia.

Yksinkertainen kokki leivitää kalan kaksinkertaisesti, eli ensin munalla sekä korppujauholla. Paistaa ahvenen panulla pienessä voissa. Ahven ongittu sääksjärvestä, kesän suurin ahven. Muna on hankittu Kosti Rauharannan kanalasta, korppujauhot on tuottanut Myllyn paras. Muusi on itsetehty oikesta perunoista. Perunat noudettu mummun kellarista aamulla. Keittämisen aikana perunoihin on lisätty suolaa ja rouhepippuria. Soseuttamisen aikana lisätty tilkka kermaa, ei maun vuoksi, vaan värin vuoksi. Kerman tuotti Valio, suolat ja pippurit Meira. Perunasoseen, keittäjä lattoi pursotimeen. Ja pursotti kauniin vaaleaa sosetta lautaselle.

Koristeellisen muusin viereen, asetellaan paistettu ahven. Ahvenen päällä on persiljan puska, niin myös muusin koristeena. Persilijapuskat Meiran yrttitarhasta, joka sijaitsee Eka-marketissa, käytävällä 21.

Annos on lautasella, joka on hankittu Budabestiläiseltä kirpputorilta keväällä 1989. Lautasia ostettiin kahdeksan. Erään humalaisten riidan jälkeen, lautasia jäi jäljellä yksi. Lautasessa kuviona suuteleva pariskunta.

Ruokajuomana ahvenen ja muusin kanssa Espanjalaista Punkkua Campo Viejo, hankittu Alkosta. Punkku tarjoillaan lasista, jonka antoi kaunis nainen tekijälle syntymäpäivä lahjaksi huhtikuussa 1987. Laseja sain kaksitoista kappaletta. Kuusi lasia siskoni lainasi tupareihinsa. Ne kuusi lasia on vieläkin siskolla.

Jälkiruoka:

Mustikka-Vadelmakiisseli, jonka pinalla kermavaahtoa. Kermavaahdon päällä puolikas mansikka. Kiisselin olisi voinut paseerata, muttei tekijä ei jaksanut hienostella. Juomaksi kahvia sekä Brändyä.

Mustikat on kerätty itse. Vadelmat ja mansikka Pakkas-Marja oy:n tuottamia. Kiisseli ja kermavaahto on itse tehty. Kahvin jauhanut Saludo, brändy on Gold Napoleon Vsop-bärndyä.

Kiisseliannos on Iitalan lasitehtaalta hankitussa värivirheelisessä jälkiruoka kipossa. Hankinta vuosi ei muistu mieleen. Posliini kahvikuppi on voitettu Tammelan torin vaaliarpajaista. Arvan hinta oli 50 penniä. Arvan maksoi vaari. Punaisessa kahvikupissa lukee ÄÄNESTÄ JAAKKO TUOMI EDUSKUNTAAN , SKDL.

Brndy juodaan konjakkilasista, joka on varastettu Vanha Posti nimisestä ravintolasta, saman päivän iltana jolloin Suomi liittyi euroopan unioniin.

 

Jälkikirjoitus:

Ruokailun jälkeen mies tiskaa edellä mainitut astiat. Hän siivoaa keittiön pikku tarkasti. Ruokien tähteet hän laittaa omiin rasioihinsa. Ja rasiat jääkaappiin. Kaiken tämän nautinnollisen pikku puuhastelun lomassa hän juo kaksi lasia Vichyä, ilman jäitä.

Siivous operation jälkeen tekijä kaataa itsellleen lasillisen brändyä. Sammuttaa keittiöstä valot, istahtaa pöydän ääreen. Kylläinen mies huokaa. Se pisin rukous jonka hän osaa. Huokauksen jälkeen mies juo lasinsa tyhjäksi. Nyt hän on valmis.

Kylläinnen mies pukee ulkovaatteet yllensä. Poistuu kodistaan. Sulkee oven. Tarkistaen kahdestu ulko-oven lukituksen. Mies kävelee läheiselle junaraiteelle. Jääden odottamaan Tampereelta lähtenyttä junaa. Hän tietää, että veturin on valmistanut Valmet. Vaunut on tilattu Italiasta. Junan tuloon on 6 minuuttia.