Fan fiktio ja Tiina Yrjölä (star trek)

 

Tiina Yrjölä aka. Tina Year

Tiina Yrjölä syntyi pieneen kauppalaan vuonna 1960. Isä oli kirjanpitäjä ja pienen amatööriteatterin näytteliä, käsikirjoittaja, ohjaaja. Tytär näytteli useita rooleja samassa teaterissa. 19-vuotiaana hän pääsi teattetikorkekouluun. Koulun aikana hän näytteli neljässä elokuvassa. Yksi elokuvista oli amerikalais-ohjaajan kauhu lyhytelokuva, ”Polar Nightmare”. Se lyhytelokuva oli Tiinan eka pääosa. Elokuvan lopputeskteihin Tiina Yrjölän nimi oli kirjoitettu Tina Year.

 

Kuban (vuosi 2303)

 

Universumissa on galaksi nimeltä Linnunrata. Linnunradalla on kolme vyöhykettä Federaation, Romulaanien ja Neutraalin-tason vyöhyke. Maa-planeetta on Federaation vyöhykkeellä. Maasta muutaman valovuoden päässä on neutraalivyöhyke, ja vyöhykkeellä on planeetta Nimbus kolmonen. Ei planeetan läsnäoloa tarvitse tarkasti tietää, riittää kun tuntee sen olemassaolon. Sinä tiedät ja tunnet maan olemassaolon. Tunnet maan pyöreyden, tunnet maan ilmakehän. Tunnet maan liikkeet. Nimbus kolmosen voi tuntea samalla tapaa. Planeetalla on tunnistettava hiekan tuoksu, ahdistavuuteen saakka pelkkää hiekan tuoksua. Tuoksu tulee uniin saakka. Unet ovat ahdistavia Nimbus kolmosella. Planeetta joka on pelkkää hiekkaa, kiviä, myrskyjä, jotka yhdistyvät hiekasta ja kivimurskasta. Unien hiekalla on oma tietoisuus ja se ei ole elämää syleilevä tietoisuus.

Planeetan kuivuus tuntuu kestää loputtomasti. Kun kuivuus hellittää, kosteus ei ole sadetta. Vaan kosteus on ahdistavaa usvaa, höyryä, joka tuoksuu hiekalle. Kapteeni Harrimann hätkähtää hereille. Hänen suussa maistuu jauhomainen kosteus. Se on hiekkaa, höyryä ja usvaa. Harriman on ollut täällä kymmenen vuotta, tähän ei totu. Hän kaipaa Galaksi-luokan aluksen kuivaa ilmaa. Hän nousee istumaan vuoteelle, painaa jalat lattialle. Pientä hiekkapölyä jää jalkapohjiin. Harrimaan lisää kaipuu listaan yhden asian lisää, hän kaipaa aluksen kovaa lattiaa. Akatemian aikana, suurilla poimunopeuksilla matkustaessa, hän pystyi aistimaan momentti-antureiden epävakaisuudet.

Harrimaan nousee ylös. Hän kävelee kylpyhuoneeseen, jalkapohjiin kertyy harmaata lisää hiekkapölyä. Peilistä katsoo takaisin vanha ja väsynyt mies. Sama kuva on myös tästä planeetasta ja Federaation nykytilasta. Federaation on pelkkä ”Only homo sabiens club”. Useat jalot periaatteet ovat hautautuneet byrokratian ja dirkiivien halle. Vielä muutama vuosikymmen Federaation oli halukkaita tulokkaita. Nyt näyttää siltä että Romulaanin allianssi vetää uusi liittyjiä puoleensa. Toisaalta Puolueeton vyöhyke vetää puoleensa mitä kummallisinta väkeä

Kun Nimbus kolme alkoi kehittyä planeettana, se kehittyi kivestä ja hiekasta. Planeetta on nyt kiveä ja hiekkaa. Kun planeetan aurinko sammuu, Nimbus kolmonen on pelkkää kiveä ja hiekkaa. Harriman ura Tähtilaivastossa ei ole mennyt niin kuin piti. Hän on ollut liian kauan täällä. Tämän piti olla vain väliaikasta. Kunnianpalautus, se piti tapahtua muutamassa kuukadessa. Nyt kuukausia on takana sata kaksikymmentä. Harrinan ajaa sängen pois, pesee kasvot ja pukee yllensä. Toista vuotta hän käytti Federaation virallista uniformua. Nyt hän käyttää Nimbus kolmosen epävirallista kansalliasua, se muistuttaa beduiien asua. Harriman kaipaa sadetta, sadehattua ja kumisaappaita. erityisesti sellaista lieri sadehatua, se tekee sateessa seisomisesta siedettävää, mielyttävää.

Harrimanin oli vaikea myötää katkeruutta Federaatioa kohtaan. Hänen oma hitaus ja päätöksen teon epävarmuus johti aluksen tuhoon ja Amiraali Kirkin katoamiseen. Se päivä on surullisen kuulaisa, silloin Harriman sai paikkansa historian lehdillä. Harrimaan ehti olla kapteenina 12 päivää. Noista päivistä alus oli 10 päivää telakalla. 11 päivänä oli testilento ja 12 päivänä medialento, silloin useat asiat menivät pieleen. Harriman tunnetaan haukkumanimellä ”tusinakapteeni” tai ”telakka-kapteeni”. Tässä galaksin kolkassa lempinimellä on merkitystä. Ilman lempinimeä saapuva humanoidi on tyhjä taulu.

Ensimäistä kertaa kuukausiin Harriman oli toimistonsa ulkopuolella. Hän seisoo tukikohdan katolla. Kiikareilla hän katsoo kohti koilista. Hiekkamyrskykausi on alkamassa. Puolet vuodesta plaeetalla on kuumaa ja kuivaa, loput ajasta plaeetalla riheuvat hiekkamyrskyt ja planeella asuvat utopian tavoittelijat. Planeetan hirmumyrskykaudella tänne jäävät vain köyhimmät humanoidit. Ne joilla on mahdollisuus päästä rahtikoneella Nibus neloselle, viettävät myrskykauden siellä. Ne jotka ovat pettyneet federaation tapaan hoitaa planeetan muona- ja energiavarastoja.

Harriman muistelee akatemia aikaansa. Vuosikurssinsa kolmas. Harjoituslentoja simulaattorilla ja historiallisilla NX-aluksiaa lentelyä Mars-planeetan ympäristössä. Morsian. Ylpeät vanemmat. Harriman ei ollut koskaan kainallinen, hän on sääntö orjentoitunut. Harriman muistuttaa monella tasolla Enterprice A-laivan navigaattoria luutnantti Saavik:a. Saavik on poikkeus hän on akatemian priimus, vaikka on hypridi humanoidi, Saavik on Vulkaani-romulaani vanhempien lapsi.

Harriman oli akatemissa joukkueen osa. Suuren palapelin pieni palanen. Palanen jonka Sefram Cohgrane pani alulle huhtikuussa 2063. Sitten tapahtui romahdus ja Harrimanista tuli hyljeksitty yksilö. Yksilö jolla oli ikävä menneisyys. Täällä Nimbus kolmosella yksilöstä tulee osa kivikasaa. Kivikasa jolla ei ole mitään muuta arvoa kuin kiven arvo.

Harriman odotti innolla ensikonteja muukailaisrotujen kanssa. Tällä kivikasalla hän ei kohtaa muuta kuin uusia kivi lajikkeita. Harriman uskoo olevansa puolueettoman vyöhykkeen suurin ”kivilaji asiantuntija”. Hän pystyy ilman skanneria sanomaan kiven iän, vesipitoisuuden sekä lujuuuden. Jos harriman kuolee tällä plaeetalla, tämä kivi asiantuntemus jäänee hänen suurimmaksi saavutukseksi.

Akatemiassa opittu koulutus menee täälä hukkaan. Harriman muistaa vieläkin ulkoa tähtien suuruusluokat, värit ja ominaisliikkeen nopeuden. Typerä ”lauletaan” amerikkalaisen kansansävelmän nuotilla ja runon alkupuolisko kuuluu näin.

”Sirius, sininen niks ja naks, siellä nopeus yksi ja kolkytkaks.

”Rigel viis, vioetti reiska, ja kakskyt seiska.

”Centauri lähin, ulkona keltainen vaksi, kakskytkaksi”

Ja niin edelleen. Tämän typerän lorun Harriman opettetteli jo ekana lukuvuonna.

 

 

 

Nimbus three

Kapteeni Harriman istuu maastoauton takapenkillä. Andori-valtakunnan asettama tarkkailija polttaa savuketta. Harriman katsoo miestä silmiin, hän ei vihjaa lopettamista. Harrmanin silmissä näkyy käsky. Harriman oikeastaan halveksii Kenaria. Ei Anorilaisia hän halveksi. Kenar on tunnettu kauppias ja petturi. Sellainen joka myisi oman äitinsä, halvimman tarjouksen tehneelle.

-Sinä Harriman olet moralisti. Siitä ei ole hyötyä tällä Jumalan hylkäämällä kivikasalla. Vai uskotko sinä Jumlaan?. Onko Federaatiolla jokin ohje Jumalasta?

-Kenar , Nimbus kolmonen ei ole kivikasa. Tämä on Galaktisen rauhan tyyssija. Täällä noudatetaan kaikkia Federaation ohjeita.

- Tämä kivikasa on aina ollut kapinan alku ja juuri. Planeetan syrjäisyys on oiva paikka aloittaa kapina. Intohimoinen vulkaami oli osoitus siitä.

-Sillä vulkaanilla oli nimikin, Sybok.

Maastoauto kulkee avoimesta portista läpi. Muurien ympäröimä tukikohta muistuttaa yllättävän paljon maan tukikohtia. Tukikohdan nimi on Paradise city. Kenar nousee autosta. Nopein askelin hän nousee tikapuita pitkin muurin harjalle. Hän nostaa kiikarit silmilleen ja katsoo koiliseen. Koilisesta nouseva pölypilvi on väriltään musta. Pölypilvi on toista kilometriä korkea, kymmenen kilometrin levyinen. Pölypilvi on pelkkää hiekkaa. Kun kosteus katoaa, sen puutos poistaa hyödyttömät taudit. Tilalle tulee uusia, yhtä hyödyttömiä tauteja. Luonto kammoaa tyhjiötä, hyödyttömien tautien määrä on luonnonvakio, kuten kuolemakin. Kosteuden aiheuttamat vaivat katoavat tällä planeetalla.

Tällä hetkellä tukikohdassa on kaksi kuvernöörin arvonimellä kulkevaa edustajaa, sekä asukkaita toista tuhatta. Asukkaat ovat etupäässä unelmoija, taivaanrannan maalareita. Maan vanha termi olisi heistä pasifisti. Joukossa on myös ihmisiä joiden unelmointi ja pasifistinen elämäntapa ei kestä lähempää tarkastelua.

Tukikuohdassa Maan edustajana on kapteeni Harriman ja Klingoninen kuvernööri Azetbur. Hän on entinen Klingoninen Suuren neuvoston puheenjohtaja, keisarinna. Azetburin valtakausi kesti reilut kolme vuotta, se on pitkä aika Klingoninen valtakunnassa. Epäsuosioon joutuminen yhdistää Kuvernööri Azetburia ja Kapteeni Harrimania. Heidät on oikeastaan hylätty tänne Galaktisen rauhan planeetalle. Syyt ovat omaleimaiset, täysin ymmärrettävät Federaation sisäisessä valtapelissä, mutta aivan käsittämättömiä arkijärjellä. Harrimania syytettiin amiraali Kirkin katoamisestä, perusteet ovat oikeat, mutta täysin järjen vastaisia. Azetbur joutui vallankaappauksen kohteeksi. Kapinalliset hän kukisti kovakouraisesti, mutta säästi kapinallisten päällikön hengen. Suuri neuvosto kumosi Azetburin valtaoikeudet ja lähetti Azetburin Nimbus kolmoselle. Klingonin valtaoikeudet on otettava, on heikkoiden merkki jos siellä jään neuvoston jalkoihin. Azethburin isä on suuri sankari ja rauhantekijä. Harvinaista että Hän sai elää niin kauan. Se on oikeastaan suvun voitto ja tragedia. Azethbur peri isänsä voiman, heikkouden ja valta-aseman. Se perintö nosti hänet konsuliksi ja lopulta syöksi lopulliseen unohdukseen. Tämän Unholan nimi on Ninbus kolmonen, planeetta täynä kiveä ja hiekkaa.

Har.riman seisahtuu keskelle tukikohdan sisäpihaa. Hän katselee taivasta, hän haistaa hiekkamyrskyn. Taivaan väri on harmaa, toisinaan Nimbus kolmosen taivaalla näkyy revontulia. Ne revontulet johtuvat kuivasta ja rautapitoisesta ilmakehästä. Ilma haisee kuivalle hiekalle. Nimbus kolme on kuiva muutenkin, hiekkamyrskyjen aikana ilmakehä on kuivaakin kuivempi. Harriman kaipaa Lontoon sumuja ja tihkusadetta. Sateen ääntä, kun pisarat ropisevat peltikattoon. Toisaalta hän kaipaa Themes joen tunkkaista tuoksua. Teknologian kehittyessä joki on puhdistettu kemiallisesti, mutta tunkkainen tuoksu jäi ikuseksi ajaksi muistijäkenä.

Tämän vuoden toinen hiekkamyrsky saavuttaa muutaman tunnin kuluessa Se on varmasti tuhoisampi kuin edellinen. Tuleva hiekkamyrsky saattaa olla joka kuutostason myrsky. Harriman kävelee toimistorakennukseen. Rakennuksen sisätilatkin haisevat kuivalle hiekalle. Hän seisahtuu käytävällä olevan tietokone näytön eteen. Näytössä lukee

Tähtipäivä: 19894,6 (maan vanha kalenteri 08.02.2303)

Kellonaika 07.07 (pohjoinen vyöhyke)

Tuulen voimakkuus 7 km/s

Tuulensuunta Koilinen

Hiekkapitoisuus 7 %

Kosteus 0,02 % (ilmakehä) 0,01 % (maantaso)

Lämpötila: +28 C (ilmakehä)

Auringonsäteily. 45

Kuvernööri Azetbur astuu käytävään. Harriman ei reagoi häneen lainkaan. Hän napsauttaa koodinsa näytölle. Näytön teksti muuttuu ”Harriman, tulo vahvistettu”. Näyttö palautuu takaisin säätietoihin.

-Harriman, te teette tästä vaikeampaa kuin pitäisi. Kuvernööri Atzetbur astuu takaisin huoneeseen. Harriman kävelee vaitonaisena hänen perässä. Azetburin toimisto on sisustettu perinteisesti. Klingon sotureiden kuvia seinillä. Erityisen suuri taulu on Azetburin isää kuvaava taulu. Se on painostava kuva. Kuva tuo joka kerta mieleen päivän jolloin Kapteeni Kirk katosi. Tähtilaivasto syytti Harrimania, vain ja ainoastaan Harrimania.

- Harriman, antakaa raportti.

- Minä en ole tilivelvollinen sinulle. Minä raportoin esikuntaan.

- Ei minua kiinnosta hiekkamyrsky, vaan Kenar:in ajatukset.

- Ei niissä ole mitään uutta. Tuo sinertävä kasvoinen idiootti tahtoo sinun paikalle. Andorin suuri neuvosto varmasti suunnittelee meidän salamurhaamista.

- Ei ole mitään uutta. Omat yrittävät tappaa minut 17 eri kertaa. Mutteivat onnistuneet. Minä olen elossa.

-Azehtbur, sinä olet kummallinen. Me kaikki olemme kuolleita. Jopa tämä planeetta on kuollut.

Samassa toimiston ovi kolahtaa auki, Kenar astuu röyhkeästi sisään ja istahtaa Harrimanin viereen. Hän sytyttää tupakan. Azetbur heittää tupakanpolton kieltävän kyltin miehen syliin. Kenar tumppaa savukkeensa kylttiin.

-Kuvernööri Azehtbur, olette omaksuneet tähtilaivaston tavat nopeasti. Olet Federaation sätkynukke. Jopa oma kanssanne nauraa teille.

-Kenar kertokaa todellinen asianne. Miksi tulitte Nimbus kolmoselle?

-Nähtävyyksien vuoksi.

Azetbur katsoo Harrimania, sen jälkeen Kenaria. Harriman hymähtyy ja sanoo Kenarille

-Ei täällä ole nähtävyyksiä. Tämä on planeetta on täynnä hiekkaa.

-Kapteeni Harruman olet väärässä. Täällä on yksi nähtävyys, Kubanin kaupunki.

-Kuban on myytti. Sinä olet typerä Kenar ja Andorin suuri neuvosto on väärässä.

-Mitä jos sanoisin että minulla on kartta Kubanista.

Kenar nostaa salkkunsa pöydälle. Avaa sen ja kaivaa kartan esille. Kartan koko on neliömetri.

-Arvoisat Kuvernöörit Kubanin kaupunki.

-Maan mytologiassa oli Atlantis. Sitä on etsitty 11.000 vuotta. Sitä ei olemassa. Eikä Kubania ole olemassa. Azettbur myös Klingoneilla on samankaltainen myytti?

Quitru?

-Quitru on Klingoneiden taivas, Eeden. Vaikka se muistuttaa ennemmin Valhallaa.

Kubania ja Atlantista muistuttava kadonnut kaupunki on Swran.

Kuvernööri Azetburia kiinnostaa Kubanin olemassa olo. Jos hän löytäsi Kubanin hän voisi nousta uudelleen suuren neuvoston johtajaksi. Azetbur on tutustunut tarkkaan Kubanin myyttiin, sillä tällä kivikasalla ei juurikaan ole mitään järkevää työtä

Kubanin myytti on tunnettu Nimbuksen jokaisella asutulla planeetalla. Kubania on etsitty 30.0000 vuotta. Ajatuksen kubanin olemassa olosta esitti filosofi Paldanor. Paldanor on arvostetuin filosofi Nimbuksen aurinkokunnassa. Hän syntyi Nimbus nelosella, planeetta joka oli paratiisin kaltainen. Paratiisi joka tuhohtui neljässä sata vuotisessa sodassa. Filosofi Paldanorin tyttären tytär oli suuri sotapäällikkö, joka teki rauhan madolliseksi Nimbus nelosella. Rauha joka tunnetaan nimellä, Tiglan rauhansopimus. Rauha on ollut pysyvä Nimbuksen aurinkokunnassa siitä lukien, lukuun ottamatta Vulkaani Sybokin kapinaliikettä. Kapina, joka kesti noin vuorokauden. Ainoa uhri oli itse Sybok.

Azethbur ajatukset keskeytyvät, kun Kenar sanoo ”Miten on? Mitä jos me kolme hylkiötä lähtisimme kohti Kubania?”

-Mitä? Sinähän Kenar olet Andorin arvostetuin kauppias. Ja Kauppaministeriön kakkosmies? Sinä et ole hylkiö!

-Kateeni Harriman. Tänne kivikasalle ei näköjään kulje hyvät uutiset lainkaan. Olen saanut kuukausi sitten potkut Kauppaministeriöstä. Omaisuuteni takavarikoitiin. Kaiken veivät

-Miksi?

-Ne väittivät, että minulla meni sekaisin oma etu ja valtakunnan etu.

-Niinkö? sepä yllättävää? Emme me voi lähteä täläiseen mukaan.

-Äläpä hätäile Harriman. Minäkin olen tutustunut Kubainin mahdollisuuteen.

-Te olettu hulluja! Kun Federaatio kuulee tästä. Se lähettää meidät jonnekin Jumalan selän taakse.

-Harriman, me olemme jo Jumalan selän takana. Kun me löydämme Kubanin, se on kunnianpalautus, meille jokaiselle.

-Miksi sinä Kenar jakaisit mahdollisen voiton meidän kanssa. Klingonin ja ihmisen kanssa.

-Te olette ainoa toivoni. Minulta on kaikki viety.

-Mitä sinä Kenar salaat meiltä?

-En mitään. Minä olen etsijä, joka kaipaa kahta reilua auttajaa!

-Kenar, me emme lähde. Kerri salattu syysi.

-Kuban ei ole täällä. Vaan Nimbus nelosella. Tarvitsen kulkuluvan sukkulaan, te olette se kulkulupa.

 

Nimbus kolmosen myrsky historiikki (vuosien 2294-2303 välissä, kirjoita vain 8 tason myrskyistä)

Vuosi 2294, myrsky taso 8)

Harriman on ollut muutaman kuukauden Nimbus kolmosella. Loppu vuoden hiekkamyrsky tuo jonkilaisen rytmin loppuvuoteen. Kasi tason myrskyt osuvat harvoin pohjoisen puolen kasarmialueelle. Vuoden 2294 tason 8 hirmumyrsky katkaisi 15 vuoden tauon pohjoislohkon hirmumyrskyissä. Myrsky sai nimekseen Serok. Nimi tuli jälkikäteen. Vulkanuksen Serok loukaantui vakavasti myrskyn aikana. Loukaantuminen johtui Serokin liiallisesta uskosta loogisuuteen. Kyllä siinä loukkaantumisessa oli mukana hitunen ylimielisyyttä. Vulkaanit eivät ymmärrä ylimielisyyttä, heillä on vain loogisuutta. ja kolinaar on loogisuuden ylin muoto. Ulkopuolisen silmissä Serok muuttui haikeaksi onnettomuuden jälkeen. Looginen, ja ylimielinen Vulkanuksen kuvernöörissä näkyi inhmillisiä piirteitä. Serok väitti ihmisiä heikoiksi ja vajavaisiksi. Serok itse oli vajaa ylimielyydessään. Toisaalta Serok on keskiverto Vulkaani,muttei hän sellaista voi missään tapauksesa myöntää.

 

 

Karisto kilpailu

 

Rohkeus

-Rohkean ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

-Rohkeus ei löydy etsimällä, rohkeus on tunne.

-Tämä ihminen valmis on, vain rohkeutta puuttuu.

-Rohkean ei tarvitse kumarassa seistä, voi kyllä jos tahtoo.

-Vain rohkein uskaltaa nauraa itselleen.

-Rohkea näyttää kaapin paikan, rohkein kysyy kaapin paikkaa.

Kesä kaikilla, rohkeus yksillä.

-Rohkea tietää milloin pitää luovuttaa.

-Rohkea ei naura muille, hän nauraa muiden kanssa.

-Rohkeus on uusituva luonnonvara.

- Rohkeus ei maksa mitään.

- Rohkeus ei kuluta luonnonvaroja

- Rohkea uskaltaa nähdä omat rajansa.

-Rohkea uskaltaa nähdä suljetun oven ja avata oven.

-Rohkea uskaltaa olla oma itsensä.

-Rohkea uskaltaa sanoa ei, ikäville asioille.

-Myötätunto on rohkeutta.

-Rohkea uskaltaa pysähtyä,

Rohkea uskaltaa kysyä