Joskus viime vuoden puolella Ylen Teema-kanava alkoi esittää oopperaa.

Koko tohina alkoi Giacomo Puccinin Tosca-oopperalla. Nyt on tullut yhteensä noin vuoden aikana kahdeksan (8) eri oopperaa.

Nämä kaikki oopperat olen nähnyt ja nauttinut, olen oopperan "ensikertalainen", en ole ennen nähnyt kokonaista ooppeeraa. Olen suorastaan vältellyt oopperaa.

Sunnuntaina tuli uusintana Tosca-ooppera , joka ilmeisesti oli tallennettu Berliinissä heinäkuussa 2010.

Päätin katsoa Toscan nyt myös toisen kerran. Ensinmäinen kerta meni juonen seuraamiseen sekä yritykseen ymmärtää oopperan ilmaisua.

Eka kerta sujui niin Toscan kohdalla että pääsin juoneen mukaa sekä tulkinnan (laulu)  jonkinlaiseen ymmäryksen alimalle tasolle.

Näissä kaikikissa 8 ooperassa juonet jopa olivat "helppoja" ymmärtää. Ainoa on tulkinta (laulu)  jota vieroksun, mutta vieroksunta vähenee kun tarpeeksi kauan katsoo oopperaa.

Mutta tulkinasta (laulusta) osaan erottaa tunteet ja se helpottaa seuraamista.

Tämä toinen katselukerta Toscalle, mielestäni pystyin erottamaan pikkuisen erilaisia sävyjä  laulujen tunteista  ja tarkoitusta sekä lavastuksen upeutta, pukujen loistoa.

Toscan roolin veti upeasti ainutlaatuinen Karita Mattila myös muita pienen Suomen ooppera tähtiä oli esityksessä, nimittäin Juha Uusitalo näytteli särmikästä Baron Scarbiaa.

Muita roolela Jonas Kaufmann lauloi Mario Cavarodossin roolin sekä Christin Van Horn lauloi Cesare Angelottin roolin.

Olen oopperan "penkkiurheilussa" vasta alussa, mutta tahdon kokea tälläistä lisää.

Enää pelkkä "televiso ooppera" ei riitä, haluan kokea oopperan paikan päällä 

Journal of epidemilogy and community healt-lehti viime talvena mainosti tutkimusta jossa kulttuurin seuraaminen sekä tekeminen lisää miesten terveyttä.