Juhannustyttö

 

Huhtikuinen iltapäivä

Vilja huojuu keittiössä. Huhtikuinen aurinko korostaa asunnon pölyä. Ikkunoiden tahrat saavat valonsäteet taittumaan tavalla, joka viehättää Viljaa. Hän ei muista milloin olisi pessyt ikkunat. Kissat Kyösti ja Kalle kulkee ylpeästi ruokakupeilleen. Kaksikko on viettänyt päivänsä saunan lauteilla. Saunaa ei ole lämmitetty viikkokausiin.

Rikkinäisiin verkkareihin ja mustiin rintaliiveihin sonnustautunut rouva ottaa jääkaapista eilistä makaronilaatikkoa. Tyhjentää muovikipossa olevan sekoituksen pannulle. Hellan levyä hän ei vielä käännä päälle. Vilja tarttuu tiskipöydällä olevaan punaviinipullon, korkkaa sen auki. Kuivauskaapista nappaa viinilasin, se on pesty hutaisten. Lasiin solahtaa reilusti espanjalaista punaviiniä. Viinilasin hän jättää keittiön pyyhkimättömälle pöydälle.

Vilja hakee sohvalta ryppyisen paidan, peittäen lumivalkoisen ihonsa. Samalla kertaa hän vaihtaa housut. Lattialla lojuvat farkut on ostettu kirpputorilta. Hän palaa keittiöön istumaan. Kello on vartin yli kaksi. Yksinhuoltaja äiti tietää kaksospoikien tulevan vasta puolen jälkeen. Ensio ja Erka ovat 9-vuotiaita kolmasluokkalaisia koululaisia. Koulusta kotiin on viiden minuutin matka, mutta pojilta menee matkaan vähintäänkin seitsenkertainen aika, ellei peräti kymmenkertainen aika. Kyllä kolmasluokkalaiset pojat aina löytää jotakin tongittavaa keväisessä luonnossa.

Poikien isä, joka lähti viisi vuotta sitten iloisemman naisen matkaan, kutsuu Erkaa lempinimellä Toisio. Viljan mielestä sellainen nimittely oli vähättelyä, eikä kunniallisen isän käytöstä.

Ovi narahtaa auki. Samalla hetkellä rysähtää kiinni. Pojat meluavat. Kissat juoksevat saunaan. Poikien koulureput putoavat eteiseen, sinne jää myös takit ja kengät.

-Pojat!! Eivät he kuule, saati välitä äitinsä huudoista. Ensio aukaisee poikien huoneen television, ruudulla hyppii viidakontähtönen kaulassaan viidakon käärme. Erka makaa sängyllä näppäilleen joululahjaksi saamaansa kännykkää. Vilja kääntää helllaan virtaa, kulauttaa viinilasin tyhjäksi. Nopein askelin hän kävelee omaan huoneeseensa, heittää verkkarit petaamattomalle sängylle. Riisuu farkut, vaihtaen mustan puolihameen ylleen. Melu nousee poikien huoneessa. Vilja aukaisee poikien oven.

-Ruoka on valmiina! Nyt syömään! Sitten lähdetään isälle! Vilja kävelee keittiöön. Pojat jäävät vielä katselemaan viidakontähtösiä, poikia kyllä kiinnostaa onko sen tähtösen kaulassa roikkuva käärme myrkyllinen. Ja kuinka nopeasti nainen kuolisi, jos se purisi.

-Pojat! Kolmannella huudolla pojat tulevat pöytään istumaan. Vilja on saanut makaroninlaatikon lämpimäksi, katettuaan pöydän sekä juotua toisen lasin punaviiniä. Puoliksi juodun punaviinipullon Vilja laittoi astiakaappiin. Pojat ahmivat ruokaa, ketsuppia on lautasilla enemmän kuin makaronilaatikkoa. He juovat toista litraa maitoa. Lautaset, lasit ja puoliksi juotu maitotölkki jää pöytään kun kolmiko siirtyy eteiseen.

-Te ette tarvitse mitään mukaan! Takit päälle, niin lähdetään isän luo. Pojat pukevat takit ja kengät jalkaan. Viljaa pakottaa pojat pukemaan villapaidat päälle. Kolmikko käveli kuusikerroksista tornitalosta huhtikuiseen kevät aurinkoon. Vilja on iloinen kun pääsi ulos pölyisestä asunnosta. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Pysäkille on vajaat kolmesataa metriä. Busseja kulkee 20 minuutin välein, sillä syyllä Vilja ei koskaan katso milloin bussit lähtee. Vilja ja pojat seisovat pysäkillä reilut 10 minuuttia. Pojat pohtivat edelleen käärmeen myrkyllisyyttä.

Bussi matka Viljan ex-aviomiehen kotiin kestää puoli tuntia. Ex-aviomies, Heikki, asuu kolmiossa uuden avokkaan kanssa. Uusi avokas on Viljan mielestä liian naiselllinen, liikaa kaikkea.

Liisa muistuttaa hänen omaa äitinsä. Kodinhengetär, joka ei antanut miehen tehdä kodissaan mitään kotitaloustyötä. Äiti antoi Viljalle kahdesti äidiltään selkään, henkinen julmuus oli toistuvaa.

Ensimäinen selkään anto tapahtui Viljan ollessa kuusi vuotias. Äiti oli ollut tamppaamassa mattoja. Vilja oli sillä välin tehnyt välipalaa, näkkileipää ja lasillinen maitoa. Syy selkään antoon oli, Vilja laittoi voita näkkileivän väärälle puolelle, reikäisellle puolelle. Viljan äiti oli lyönyt muutaman kerran lastaan mattopiiskalla. Tosen kerran Vilja sai selkäänsä, kun hän oli leikannut hiuksensa samanlaisiksi, kuin Katri Helenalla. Silloin lyönnit tapahtui käsin.

Vilja oli rakastanut sydämensä pohjasta Heikkiä. Jälkikäteen ajateltuna ihan lapsellisuuttaan. Aviossa he ehtivät olla vajaat kaksi vuotta, nyt jo erossa seitsemän vuotta. Eroon ei liittynyt toisia kumppaneita. Vilja hyväksyy moniavioisuuden, kunhan vain kumppanit tietävät toisistaan. Heikki ei kuulemma pitänyt vanhojen asioiden muistelusta. Oikeastaan avioparilla oli kaksi riidan aihetta Viljan vanhojen asioiden tonkiminen ja Heikin agonstilaisuus.

Vilja oli uskonnolisesta kodista. Koulussa hänestä tuli ateisti. Teininä Vilja alkoi uskoa moneenkin eri jumalaan tai maailmankatsomukseen. Vilja saattoi uskoa samaan aikaan metsän jumala Tapioon tai budhaan, harrastaan lisäksi Joogaa. Ex-mies Heikin mielestä Vilja oli Jumaluus-shoppailia, ota kaksi niin saat kolmannen kaupan päälle.Viljan mieslestä kaikki agonstigot ovat hupsuja, jotka kääntävät takkinsa heti kun alkaa kuolema lähestyy.

Vilja pystyi muistamaan kaikki väärät sanat ja väärät teot vuosikymmeniä. Vilja ei viitsi edes tervehtiä entisiä luokkatovereitaan, jotka joskus olivat sanoneet tai tehneet jotain väärää häntä kohtaan. Hän kantaa pikku lapsen lailla vanhoja ikäviä muistoja. Kummallista kyllä, sellaisesta vanhojen asioiden tonkimisesta hän saa voimaa. Ikävien asioiden muistelu saa hänet kestämään yksinäistä arkea.

Eron jälkeen Heikki oli löytänyt uuden naisen heti. Kolme kuukautta eron jälkeen Heikki asui Liisan kanssa uudessa kolmiossa. Kaupan päälle nainen oli raskaana. Kun nainen sai kesken menon Vilja tunsi suunnatonta iloa. Pari vuotta myöhemmin Heikki ja Liisa saivat kaksoset, kaksi tyttöä.

Bussi pysähtyy miltei kaupungin keskustassa. Kolmikko jää pois. Pojat miltei juoksevat vajaan 200 metriä isälleen. Viljan päästyä kerrostaloon, pojat ovat jo matkanneet hissillä viidenteen kerrokseen. Ovi on jäänyt auki. Vilja ei astu suin surminkaan astu sisälle. Hän huutelee ovelta.

-Heikki!! Liisa astuu keittiöstä eteiseen, naisten katseet kohtaavat nopeasti ja vaivaantuneesti.

-Hei Vilja. Heikki tulee tunnin päästä. Pojat on jo täällä. Liisan ääni on naukuva, ja liian korkea jopa naiselliselle naiselle. Viljan mielestä uuden avokkaan seisoma tyylikin, on tissejä esittelevä.

-Niin kuin, on sovittu pojat on teillä tämän viikonlopun. Tuotte sitten sunnuntai- iltana heidät kotiinsa. Ette ennen viittä. Yksinhuoltaja äidin puhe on katkeran naisen vihaista puhetta, hän näkee Liisassa ihmisvarkaan. Petollisen porton. Jos Heikki joskus vaikka palasi Viljan ja lasten luo, hän ei antaisi Liisalle anteeksi. Mutta Heikin ja Liisan lapset eivät tulisi koskaan heille. Heikin oikeat lapset olivat poikia. Liisa on vietellyt heikon Heikin, antanut kaiken sen mitä Heikki tahtoo.

-Selvä on, kiitos kuin toit pojat. Vilja painaa oven kiinni. Hän on iloinen kun ei tavannut Heikkiä. Jo Liisan näkeminen sai yksinhuoltaja äidin masentumaan. Vilja kävelee portaat viidennestä kerroksesta alas. Nopeasti hän pysäkillä. Lasittunein silmin nainen katselee pysäkillä kadun toisella puolella olevaa kulttuuriravintola Varastoa. Hän kävelee kadun yli suoraan ravintolaan.

Ilta kulttuuriravintola Varastossa.

Vilja menee suoraan tiskille. Hän tilaa oluen ja talon uuniperunan sienikastikkeella. Hassua olut oli tullut Belgiasta, uuniperuna turkista ja sienet norjasta. Yksinhuoltajaäidin mieli keveni hivenen kun hän istui odottamaan ruokaansa olut tuoppinsa kanssa ravintolan kulmaan. Annos tuli vajaassa vartissa. Samalla Vilja tilasi toisen oluen.

Ennen kun Vilja oli ehtinyt syödä puoltakaan ruuastaan, pöytään istui mies. Mies pyysi lupaa, yksinäinen Vilja antoi mieluusti luvan. Mies puhui ja kyseli mielellään. Nopeasti selvisi että mies on sarjakuvapiirtäjä ja asuu vajaan kilometrin päässä Viljan kodista.

Vilja ja pojat olivat lähteneet kotoa ennen kolmea, nyt kello oli heiman yli iltapäivä viisi. Vilja oli juonut nopeassa tahdissa neljä olutta. Mies vaikutti mielenkiintoiselta, hauskalta. Sarjakuvapiirtäjä, Jargo oli miltei kuuluisa. Melkein kuuluisalla Jargolla oli repussaan pikku pullo koskenkorvaa.

Kuultuaan Viljan vajaasta punaviinipullosta, hän ehdotti että kaksikko lähtisi taksilla hänen luo tai Viljan luo istumaan iltaa. Vilja suostui, hän piti miehistä, jotka tekevät aloitteen. Kaksikko tilasi taksin. Nopeasti he olivat Viljan pölyisessä kodissa.

He juttelivat, nauroivat ja joivat. Sarjakuvapiirtäjä esitteli töitään. Vilja kertoi epäkelvosta ex-miehestään ja portto Liisasta. Yksinhuoltaja äiti oli iloinen kun oli saanut aikuista seuraa. Jargo oli juuri tähän hätään oikea mies. Sellainen oikea mies joka osasi kuunnella. Erityisesti Vilja piti Jargon tavasta katsoa naista silmiin. Muutamaa minuuttia vaille yhdeksän Vilja meni vessaan. Hän sammui sinne.

Lauantaiaamu

Vilja heräsi sängystään. Kello oli varttia vaille aamu yhdeksän. Haisevalla naisella vain paita päällä. Krapula oli kohtalainen. Hän ei muista miten oli joutunut sänkyynsä. Hän oli pettynyt kun eilinen mies ei maannutakaan hänen viressään. Haiseva nainen riisui paitansa. Katseli vartaloaan peilistä. Kokeili kädellä alapäätään. Häntä ei oltu purtu lyöty, eikä naitu. Jos oli tehty jotakin se oli ollut jotain pientä ja aivan liian vähän. Vilja käveli hitaasti vessaan, sieltä löytyi hame. Alaston nainen tasutteli keittiöön. Pöydällä oli lappu.

Hei!

Sä sammuit vessaan!

Riisuin märän hameesi!

Kannoin sut sängylle!

MITÄÄN EI TAPAHTUNUT!!

Lähdin kotiin!

T:Jargo.

Vilja hymähti. Sarjakuvapiirtäjä olikin ollut ressukka. Oikea mies olisi huolehtinut yhksinhuoltajaäidin tarpeista. Nyt vasta Vilja huomasi että keittiössä oli tiskattu ja pöytä pyyhitty. Myös paistinpannu oli pesty. Makaronilaatikon jämä oli pistetty puhtaaseen pakasterasiaan jääkaappiin. Jargo oli ilmeiseti yöllä tehnyt tämän kaiken. Vilja näki Jargossa täyden vätyksen, sellaisen jota pitäisi hoivata kuin lasta. Viljan äidilliset vaistot heräsi. Hän ei nähnyt Jargossa lainkaan seksiä, vaan lapsen jota kaikki äidit hoivaisvat ja lopuksi silittäisivät päätä.

 

Toukokuu

Vilja oli masentuneena oma itsensä. Silmien alla mustat jäljet, merkkinä huonosti nukutuista öistä. Kauppa reissu tuotti tuskaa. Hehtaarikaupan viileys sai hänet masentumaan entistä enemmän, viileä kauppa muistutti pitkästä ja pimeästä talvesta. Kärryihin tuli ranskanperunoita, kaksi pussia valmis lihapullia ja neljä maitoa. Kaupasta ulos tulessa hän kävi Alkossa. Siellä hän kohtasi Jargon. Vilja osti kaksi punaviinipulloa, Jargo pikkuisen pullon Napoleon bräbdyä. Jargolle ehdotti uutta tapaamista, Vilja suostui. Häntä kiinnosti aloitteen tehnyt mies, hän siirsi äidilliset tuneesa sivuun. Viljan kotona näytti kuten ennenkin. Nainen ohjasi Jargon keittöön. Vilja muisteli viime kertaa, miten kivaa oli ollut. Samalla Vilja odotti uutta ehdotusta, sillä hän saattaisi jopa antaa mielyttävän kokemuksen Jargolle. Mutta vain, jos herra sarjakuvapiirtäjä älyäisi ehdottaa.

Kahvin pöristessä keittimessä, Vilja sai tekstiviestin. Viestin sisältö koski perheen passeja. Samassa ovi kolahti auki. Pojat melusivat mennessään huoneeseensa. Vilja pyysi Jargoa jäämään hetkiseksi kaksosten kanssa, kun hän noutaisi passit poliisiasemalta. Asiaan menisi vajaa tunti, koska poliisiasema oli miltei vierssä. Eikä maalaiskunnan poliisiasemalla ollut koskaan jonoa. Vilja luopasi tuoda samalla pullaa kahvin kanssa. Jargo suostui.

Vilja kävi sanomassa pojille minne menisi. Kaksoset eivät välittäneet äitinsä puheista, vaan katselivat televisiota. Jargo jäi istumaan keittiöön. Yksinhuoltaja äiti tunsi pääseensä vapaaksi pöly ja lasten ahdistavasta vankilasta. Hänellä olisi nyt tunti omaaa aikaa, vaikka se tarkoittikin poliisiasemalla jonottamista.

Matkalla poliisiasemalle miltei iloinen nainen kohtasi naapurin mummon, jonka nimeä hän ei tiennyt. Yksinhuoltaja äiti piutpaut antoi naapureiden nimille. Vilja ei päässyt naapuristaan mitenkään ohi. Nariseva mummo valitti kaksosten rappukäytävä juoksentelusta. Vilja ei välittänyt naapureistaan. Yksinhuoltaja äidin mielestä naapureista oli vain riesaa. Erityisesti Vilja vihasi mummoja, sillä mummot haisivat lääkkeille ja kuolemalle. Viljan oma mummo tuoksui vanilijalle. Sellaisia mummoja hän pystyi nipin napin sietämään. Myös naapuruston vaarit puolestaan olivat iljettäviä perverssejä, jotka tuijottelivat kaiken ikäisten naisten rintoja. Sellaiset vaarit jotka eivät tuiotelleet naisten rintoja, he kyttäsivät ikkunoissa. Jos lapset teksivät pihassa jotakin, silloin vaarit ryntäisivät huutelemaan töreyksiä lapsille. Talvisin vaarit antaisivat lumipesuja puolustuskyvyttömille pikku lapsille.

Vilja pyysi rouvalta anteeksi poiken käytöstä. Anteeksipyyntö ei olut vilpitön. Vilja oli harjaantunut valehtelemaan, kaikki äidit olivat harjoilleet valehtelua. Äitien kolme kasvatus menetelmiä ovat uhkailu, kiristys ja lahjonta. Vilja käytti kaikkea kolmea edellä mainittua tapaa.Yksinhuoltaja äidin sisällä kiehui, hän lisäsi narisevan mummon mustalle listalleen.

Poliisiasemalle päästyään Vilja sai numeron 14. Palveluvuorossa oli 8. Samassa talossa olisi ruokaravintola, josta sai espanjalaista punviiniä. Vilja päätti mennä juomaan yhden nopean punaviini lasillisen. Juotuaan kaksi nopeaa punaviinilasia, Vilja sai passi asian hoidettua. Aikaa kului kolmatta tuntia. Jargo oli odottellut Viljaa. Hän oli tehnyt kaksospoijille ruokaa. Perheen jäääkaappi oli täynä avattuja valmisruoka paketteja ja pusseja. Näytti siltä että jokaisesta pussista oli tehty annos tai kaksi. Ainoa tuoretavara jääkaapissa oli maito ja punaviini, jos viini lasketaan tuoreeksi elintarvikkeeksi. Ei Viljalla viini pääsisi vanhanksi. Viljan tultua kotiin Jargo jotui lähtemään sovittuun tapaamiseen. He vaihtoivat puhelinnumeroita.

Vaikka Vilja kannatti tasa-arvoa, kuitenkin hänen mielestä miehen kuului tehdä aloitteet. Jos mies tekee aloitteen, se on merkki naisen kauneudesta. Naisen tekemä aloite täyttää himon merkit. Yksinhuoltaja äiti ei aikoisi koskaan soitaa Jargolle. Miehen pitäisi itse ymmärtää, milloin soittaa tai milloin halata ja suudella. Viljan äidilliset tunteet Jargosta palasivat. Lapsettomassa Jargossa näkyi olevan ruuan laittajan vikaa. Jargo oli tehnyt pojille ruokaa, siten että yksi valmisruokapussi oli tyhjentynyt. Kiireinen yksinhuoltaja äiti, voisi kyllä hyväksyä ruokaa laittavan miehen. Ei sellaista joka käyttäsi esiliinaa. Kunpa Jargo ehdottasi illallista, sellaisessa paikassa jossa he voisivat olla ilman lapsia. Silloin illalisen jälkeen Vilja voisi päästää irti kissa petonsa.

Syyskuu

Kolmas sattuma Viljan ja Jargon välillä tapahtui syyskuun ensinmäisenä päivänä. Elokuu oli kostea kuin sieni. Vilja ja Jargo tapasivat Kelan paikalliskonttorissa. Kaksospojat olivat isällään. Jargolla oli aikaa. Pikku lauantain kunniaksi omalaatuinen pari meni ruokaravintolaan, jossa Vilja oli istunut jo passi asia matkalla. Jargo tilasi koskenkorvat molemmille. Vilja halusi pohtia ruokaa. Nopeasti hän teki päätöksen. Vilja tilasi ison keiton molemmille. Ikkunapöydästä he katselivat bussiptsäkille seisovia ihmisiä. Pysäkillä seisoi nuori nainen, armeijan lomamaastopuku päällä. Viljalla veri kuohahti, hän kannatti radikaalia toimintaa tasa-arvo asioissa. Jokainen nainen pystyy samaan kuin jokainen mies. Kuitenkaan Vilja ei hyväksynyt naisten armeijaan pääsyä. Nainen meno armeijaan meno ei ollut Viljan mielestä isänmaallinen teko. Jokaiselle naiselle riitti isänmaaliseksi toiminnaksi synnyttäminen. Kuukautiset on rankkaa aikaa, ne ovat naisten armeija.

Kun Viljan isänmaallisuus kiihkoilu meni ohi, ilta jatkui juodessa ja puhuessa. Jargo ehdotti ravintolan vaihtoa. Yksinhuoltaja äiti halusi mennä karaokebaariin. Jargo suostui hammasta purren. Taksilla pari matkusti karaokebaariin. Vilja lauloi ja joi, Jargo katseli ja loi. Viljaa kyllästytti Jargon seura. Mies ei tuntunet ehdottavan mitään sellaista joka viittaisi intiimiin toimintaan. Illan edetessä Vilja löysi itselleen laulaja ystävän, miehen. Yhdessä he lauloivat kotiviini-laulun. Laulun jälkeen Jargo jäi yksin istumaan pöytään, sillä Vilja ja laulajamies poistuivat taksiin. Sillä mies oli ehdottanut Viljalle, juuri sellaista mitä hän oli kaivannut. Ravintola lasku jäi Jargon maskettavaksi.

Joulukuu

Vilja katui kun jättänyt syksyllä Jargon yksin karaokebaariin. Yksinhuoltaja äiti piti kiinni vakaumuksestaan, eikä ottanut Jargoon yhteyttä. Karaokebaarin laulajamies, oli ollut yhden illan suhde. Jargoa Vilja kuitenkin toisinaan kaipasin, muutenkin kuin äidillisessä mielessä. Kun yksinhuoltaja äiti oli jättänyt pojat Jargon seuraan, näytti siltä että pojat viihtyivät sarjakuvapirtäjän kanssa. Jargon käytöstä ei tarvinnut pelätä. Mikään miehessä ei viitannut narsisimiin tai pedofiliaan. Vilja oli löytänyt naimisissa olessaan pasifismin. Ex-mies Heikki sanoi että Vilja oli käynyt taas aatekaupassa, josta valinnut taas yhden aattteen. Kun aikaa oli kulunut Vilja kutsui itseään osapäivä pasifistiksi. Syy oli se ettei yksinhuoltaja äiti hyväksynyt kuolemantuomiota, paitsi pedofiielille hän antaisi kuoleman tuomion.

Sarjakuvapiirtäjä Jargo

Kun Jargo huolestui, hän koputteli vessan oveen. Nainen makasi hame nilkoissa vessan lattialla. Sarjakuvapiirtäjä yritti herätellä Viljaa, turhaan. Jargo veti naisen hameen pois. Sarjakuvapirtäjä yllättyi kun naisella ei ollut lainkaan pikkuhousuja. Jargo ei jaksanut nostaa 70 kiloista naista, joten hän raahasi naisen hartioista vetäen makuuhuoneeseen. Vaivoin humalainen sarjakuvapiirtäjä sai nostettua Viljan sänkyyn. Jarho oli iloinen ammatistaan, ei hänestä olisi ruumiillisentyön tekijäksi. Sarjakuvapiirtäjä kiihottui näkemästään. Olihan hänen edessään puoli alaston nainen. Toisaalta häntä kuvotti näky, sillä Vilja oli ajanut kaikki karvansa pois sääristään ja alapäästään. Sarjakuvapiirtäjä Jargo ei pitänyt karvattomista naisista. Vielä enemmän hän vihasi miehiä, jotka rakastivat karvattomia naisia.

Jargo mielestä sellainen mies, joka pitää karvattomista naisista on perverssi. Sillä kaikilla aikuisilla on karvoja, myös naisilla. Tällä päätelmällä karvaton nainen ei ole lainkaan nainen, vaan karvaton nainen on lapsi. Karvaisuuden Jargo veti ukrainalaisiin kuulantyöntäjiin, sellaiset karvat olivat Jargolle liikaa.

Sarjakuvapiirtäjä lopetti ajattelun. Jättäen Viljan kuorsaamaan ja haisemaan makuuhuoneeseen. Keittiössä hän kirjoitti viestin nukkuvalle naiselle.

Hei!

Sä sammuit vessaan!

Riisuin hameesi!

MITÄÄN EI TAPAHTUNUT!!

Lähdin kotiin!

 

T:Jargo

 

Jargo istui keittiössä. Vartin kuluttua Jargo kävi poiken huoneen ovella, yritti keskustella sarjakuvista ja piirretyistä, muttei kaksosia kiinnostanut miehen höpinät. Jargo kävi kylppärissä asioilla. Hame jonka hän oli riisunut Viljan yltä huhtikuussa, oli potkittu vessan nurkkaan. Käsienpesu altaan reunalla oli saippuaa etäisesti muistuttava palanen, pyyhkeitä ei ollut lainkaan, paperia ei ollut vessapaperitelineessä. Jargo pesi kätensä ja ravisteli ne kuivaksi. Hän palasi keittiöön. Kaksoset olivat jääkaapilla. Voita, lauantaimakkaran siivuja,maitoa sekä leipää. Jargo katseli poikien toimintaaa. Leivät valmistui nopeasti. Leipäpussi jäi auki pöydälle, aivan kuten makkarapakettio, maito ja voi. Jargo laittoi tuottteen jääkaappiin. Jääkaapissa ei ollut mitään itse tehtyä ruokaa, ainostaan valmisruokia. Siellä oli lihapullia, verilättyjä,valmis hampurilaisa sekä pakastepussi ranskalaisia. Kaikista oli osa syöty.