Eilen sunnuntaina (10.07.2011) tuli Ylen Teema-kanavalta kahdeksan ooppera jonka olen katsellut. Se oli Fidelio.

Yle on tehnyt kielitaidottomalle oopperan seuraamisen erittäin helpoksi, laulut on osoittain tekstitetty. Katsoja hyvin pysyy juonessa mukana.

8 oopperan jälkeen olen vakuuttunut siitä että ooppera ei ole lainkaan vaikeaa. Ilmaisu toisinaan on ylitse ampuvaa, mutta usein ne toimii.

Fidelio oli ensinmäinen oopperra johon hieman tutustuin ennakkoon Wikipedian sekä youtuben kautta. Mikä oli aivan turhaan, Wikipedian kahden pennin tieto määrä oli erittäin suppea.

Fideliio on toiseksi paras minkä olen nännyt, paras tällä suppealla katselu määrälläni on Tosca.

Tässä nyt tullessa versiossa esiintyi:

-Don Fernandona : Castren Stabell

-Don Pizarona: Juha Uusitalo

-Florestan: Peter Seiffert

-Leonore- Waltraud Meir

-Rocco. Matti Salminen

-Marlelline-Ildiko Raimondi

-Jacquino- Rainer Trost

On miellytävää nähdä kuinka suomalaiset ooppera tähdet menestyy ulkomailla. Tämä Fidelio oli ainakin kolmas ooppera jossa näin Matti Salmisen esiintyvän,

Nyt tutuistuin ensikertaa töllön välityksellä Juha Uusitaloon. Hän oli ilkeä,paha Don Pizarro.

Matti Salmisen saama arvostus kuului aplodeissa, ne olivat huikeat. Käsittämättömän suuret mulle joka on tuttunut hämäläiseen menttaliteetiin.

Nyt olen oppinut erottamaan hieman oopperoiden eroavaisuuksia. Fideliossa oli mielestäni pitkä "alkusoitto" myös pitkä "välisoitto". Pyydän anteeksi ooppera-poliiseilta koska en osaa oopperan termejä.

Nyt myös näin ensikertaa puhuttua tekstiä oopperassa, muissa 7 on ollut muistaakseni vain laulettuja osuuksia.

Ooperassa esiintyi iki-aikaisia teemoja ihmisille, ahneutta/katkeruutta sekä vallanhimoa. Myös ikuista rakkautta, Fideliossa esiintyi myös nykymaailmaan verrattuna sellainen hyvä asia että aviopari rakastaa ja auttaa ikuisesti toista puoliskoa, pyyteettömästi pelkästään rakkauden tähden.

Ahneuteen viittaa lause jonka poimin Fideliosta "Jos kahdella ihmisellä on matti kukkarossa, summa jää aina pieneksi" sekä "Pelkkä rakkaus ei riitä ruokapöytään, sellaisessa pöydässä on aina nälkä"

Fidelio oopperan on säveltänyt Ludwin Van Beethoven,

Libreton on kirjoittanut Joseph Ferdinand Von Sonnleithner

Kaikki katsomaan oopperaa